Τελευταία Νέα

ypekaΣε ποσοστό 40-45% θα φτάσει το “κούρεμα” στις εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά προκειμένου να “μαζευτεί” το τεράστιο έλλειμμα που αντιμετωπίζει ο ΛΑΓΗΕ.
Η κυβέρνηση αποφασίζει όπως όλα δείχνουν να ρίξει το βάρος του ελλείμματος στους παραγωγούς αντί να επιβαρύνει τους καταναλωτές και τη βιομηχανία με μια νέα αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλος ΑΠΕ). Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, ο στόχος μηδενισμού του ελλείμματος των ΑΠΕ ύψους περίπου 700 εκατ. Ευρώ αυτή τη στιγμή θα προϋπέθετε διπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ από 14,6 Ευρώ ανά 1000 Κιλοβατώρες σε 29,5 Ευρώ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποφύγει αυτή την επιλογή τόσο λόγω του τεράστιου κοινωνικού και πολιτικού αντίκτυπου που θα είχε όσο και για οικονομικοτεχνικούς λόγους, σε μια περίοδο που οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 1,2 δισ. Ευρώ.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη από τη ΡΑΕ η οποία αναμένεται να εξετάσει και το επονομαζόμενο new deal, τις διευκολύνσεις δηλαδή που θα παραχωρηθούν προς τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά για να δεχτούν μια αναδρομική μείωση στις εγγυημένες τιμές τους. Αυτές φημολογείται ότι θα περιλαμβάνουν επιμηκύνσεις συμβάσεων πώλησης ενέργειας στο δίκτυο και τραπεζικές διευκολύνσεις, όπως παράταση των δανειακών συμβάσεων για δύο έτη.

Το ποσοστό μείωσης της ταρίφας θα φτάσει το 40-45% ωστόσο θα διαφέρει σε αναλογία με τον χρόνο που έγινε η εγκατάσταση και την απόδοση που έχει ο κάθε επενδυτής. Για παράδειγμα, διαφορετική θα είναι η μείωση για όσους επιδοτήθηκαν από τον αναπτυξιακό Νόμο, διαφορετικό για τα φωτοβολταϊκά που έγιναν όταν το κόστος των πάνελ ήταν υψηλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προωθούμενες ρυθμίσεις αναμένεται να αντιδράσουν με ένδικα μέσα φορείς του κλάδου και μεμονωμένοι παραγωγοί.

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση για το new deal στα φωτοβολταϊκά αναμένεται να έχει τεθεί προς διαβούλευση στον ιστότοπο opengov μέχρι αύριο (18/12).

 

Πηγή: econews

Τελευταία Ενημέρωση στις Δεκ182013
 

ypeka

Προσαρμογή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στις ανάγκες της οικονομίας και των νοικοκυριών με αύξηση των διαθέσιμων συνολικών πόρων ως προς τις άμεσες ενισχύσεις που παρέχει το πρόγραμμα αποφάσισαν τα συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ το ποσό που προβλέπεται για το Ταμείο του προγράμματος (κλάδος δανειοδοτήσεων σε συνεργασία με τις τράπεζες) παραμένει αμετάβλητο στο ύψος των 241 εκατ. ευρώ, οι απευθείας ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά αυξάνονται από 155 εκατ. ευρώ σε 307 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τις απευθείας ενισχύσεις και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία το προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και η ενίσχυση των παρεμβάσεων στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των οικιών.
Συγκεκριμένα για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου, άξονας προτεραιότητας 5: «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» η χρηματοδότηση πλέον ανέρχεται σε δεκαοκτώ εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες (18.600.000) ευρώ. Αρχικός Π/Υ (9.000.000) Ευρώ.

Πηγή: energypress

Τελευταία Ενημέρωση στις Σεπ302013
   

ypekaΑνοίγει τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για την τακτοποίηση/νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Στον νέο νόμο (4178/2013) θα ενταχθούν όχι μόνο οι νέες περιπτώσεις τακτοποίησης αλλά υποχρεωτικά και όλες οι παλιές που είχαν προχωρήσει με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.
Αναγκαστικά λοιπόν όλοι οι ιδιοκτήτες των παλιών περιπτώσεων που έχουν κάνει υπαγωγή στον νόμο 4014/11, έχουν δηλαδή καταβάλει τουλάχιστον το παράβολο, οφείλουν να υποβάλουν εκ νέου, μέσω μηχανικού, αίτηση τακτοποίησης/νομιμοποίησης.


Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εξηγούν πως η νέα δήλωση είναι απαραίτητη, καθώς ο νέος νόμος περιέχει διατάξεις που δεν υπήρχαν στον παλαιό, όπως η θεσμοθέτηση κατηγοριών ανάλογα με το βάρος της αυθαιρεσίας.
Επίσης, υπάρχει η κατηγορία των μικροπαραβάσεων (πέργκολες, φούρνοι, διακοσμητικοί κρουνοί, μικροϋπερβάσεις στους εξώστες, υπέρβαση περιτοίχισης, αποθήκες κλπ), οι οποίες νομιμοποιούνται με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ, ανεξαρτήτων του αριθμού τους (ενώ ο παλαιός νόμος προέβλεπε την καταβολή του ποσού για κάθε κατασκευή).
Ακόμα, στις ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες ισχύουν μειωμένα πρόστιμα, υπάγονται τώρα περισσότερες κατηγορίες πολιτών, όπως οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.
Με τον νέο νόμο ακόμη, παρέχεται οριστική τακτοποίηση/νομιμοποίηση σε σχέση με τα 30 χρόνια που προέβλεπε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο.
Σημειώνεται, πως το ΥΠΕΚΑ προβέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού και επιστροφής χρημάτων, εφόσον προκύψει πως ο πολίτης έχει ήδη καταβάλει περισσότερα από όσα απαιτούνται με τη νέα ρύθμιση.
Αναμένεται να εκδοθεί απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Στ. Καλαφάτη, που θα ρυθμίζει όλα τα σχετικά θέματα.
Πάντως, στο σύστημα παραμένουν 172.572 δηλώσεις που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, χωρίς δηλαδή να έχει πληρωθεί κανένα ποσό. Αυτές θεωρούνται ως μη υποβληθείσες, οι πολίτες ξεκινούν από το μηδέν και καταθέτουν εξαρχής τη δήλωση και όλον τον φάκελο.
Ανάλογη πορεία θα ακολουθήσουν και οι περιπτώσεις τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων (άνω των 700.000) που ρυθμίστηκαν με τον νόμο 3843 του 2010 μέσω πολεοδομιών. Θα υπαχθούν στον νέο νόμο και ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβληθεί εκ νέου ο φάκελος.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε το νέο νόμο εδώ.

 

 

Πηγή: Έθνος

Τελευταία Ενημέρωση στις Αυγ262013
   

ypeka

Τις νέες εγγυημένες τιμές για τους νεοεισερχόμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, μετά τη σχετική απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου, και Κοινή Απόφαση που υπεγράφη με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, με την οποία μειώνονται οι τιμές και για τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Οι νέες ταρίφες θα ισχύουν από τον Ιούνιο του 2013 και είναι σημαντικά μειωμένες από εκείνες που ίσχυαν την περίοδο αυτή με βάση την προηγούμενη απόφαση καθορισμού τους, τον Αύγουστο του 2012. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις ταρίφες που θα ίσχυαν από τον Αύγουστο του 2013 με το παλιό σύστημα (ως γνωστόν οι τιμές αλλάζουν κάθε έξι μήνες) τώρα επέρχεται μείωση κατά 41% για τα επαγγελματικά φ/β κάτω των 100 Κιλοβάτ, μείωση 42% για τα πάνω από 100 Κιλοβάτ και μείωση 45% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Οι νέες ταρίφες είναι χαμηλότερες και από εκείνες που πρότεινε η προ ολίγων εβδομάδων γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Ακολουθούν οι πίνακες με τις νέες τιμές:

Πίνακας 1 - Φωτοβολταϊκοί σταθμοί

 

Έτος-Μήνας Διασυνδεδεμένες Εγκαταστάσεις επί
εδάφους ≤100kWp

2013 Φεβρουάριος

0,120

2013 Αύγουστος

0,120

2014 Φεβρουάριος

0,115

2014 Αύγουστος

0,115

για κάθε έτος ν από το 2015 και μετά

1,2 x μ.ο.ΟΤΣν-1

όπου μ.ο.ΟΤΣν-1 η μέση οριακή τιμή συστήματος τον προηγούμενο χρόνο ν-1

 

Πίνακας 2 - Φωτοβολταϊκά στις στέγες

  

Έτος-Μήνας                    

Τιμή (€/kWh) 

2013 Φεβρουάριος 

 0,125

2013 Αύγουστος

  0,125 

2014 Φεβρουάριος 

  0,120 

2014 Αύγουστος 

 0,120

2015 Φεβρουάριος 

  0,115 

2015 Αύγουστος

 0,115

2016 Φεβρουάριος 

 0,110

2016 Αύγουστος

 0,110

2017 Φεβρουάριος 

 0,105

2017 Αύγουστος 

 0,100

2018 Φεβρουάριος 

 0,095

2018 Αύγουστος

 0,090

2019 Αύγουστος

 0,085

2019 Φεβρουάριος

 0,080

 

Πηγή: energypress

Τελευταία Ενημέρωση στις Μαϊ112013
   

ypeka

Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά φωτοβολταϊκών την απόφαση που πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδώσει αυτή την εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ, ρυθμίζοντας έτσι εκ νέου τις εγγυημένες τιμές, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει η ΡΑΕ.
Γνώμονας για το υπουργείο είναι το αποδεκτό ύψος απόδοσης ( IRR) των φωτοβολταϊκών έργων, τη στιγμή που η ΡΑΕ έχει τοποθετήσει το μέγιστο ύψος αυτής στο 13% για τα φ/β σε στέγες και στο 10-12% για τα φ/β πάρκα. Κατά συνέπεια, αναμένεται να υιοθετηθούν αποφάσεις με τις οποίες θα πληγούν περισσότερο τα μεγάλα έργα, παρά τα μικρά, ενώ το υπουργείο θα συνυπολογίσει και την μείωση των τιμών στα φωτοβολταϊκά συστήματα, η οποία περιορίζει το κόστος των νέων επενδύσεων.


Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι νέες ταρίφες πιθανολογείται πως θα διαμορφωθούν στα 10-11 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα μεγάλης ισχύος έργα, σε 14-15 λεπτά για τα έργα κάτω από 100 KW και σε 17 λεπτά για τα συστήματα σε στέγες.
Στόχος της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ είναι να περιοριστεί μακροπρόθεσμα το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ. Άλλωστε, στο πιο πρόσφατο μηνιαίο δελτίο του, ο Λειτουργός της αγοράς φιλοξενεί ένα διάγραμμα στο οποίο δείχνει πως θα εξελιχθεί το έλλειμμα στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, στην περίπτωση που ληφθούν ορισμένα μέτρα, ή ακόμα και στην περίπτωση που τριπλασιαστεί το Τέλος ΑΠΕ. Στην τελευταία αυτή καμπύλη, φαίνεται πως το έλλειμμα όντως υποχωρεί, άρα εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν μέτρα αντίστοιχης ισχύος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πηγή: energia.gr

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Μαϊ092013