Τελευταία Νέα

ypeka

Ελεύθερη η μεταβίβαση αυθαιρέτων με καταβολή ποσοστού 30% του συνολικού προστίμου έως 31/01/2013:
Ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη διευκόλυνση ιδιοκτητών αυθαιρέτων να ενταχθούν στις σχετικές ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4014/2011 (Α΄ 209), καθώς και στην ενίσχυση της κινητικότητας των σχετικών διοικητικών πράξεων ιδίως στους τομείς του τουρισμού, της οικοδομής και των εμπορικών χρήσεων, προωθεί ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

Συγκεκριμένα:

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 237/Α/2012 – άρθρο 14), εξαιρούνται της απαγόρευσης μεταβίβασης κτίρια για τα οποία έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013.

Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013 παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού και βεβαίως, αυτομάτως από το πληροφοριακό σύστημα οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις κατανέμονται αντιστοίχως.

Επίσης κατατίθεται, σήμερα, στη Βουλή προς ψήφιση σύνολο ρυθμίσεων σχετικά με την καταβολή του ειδικού προστίμου, ώστε να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων να τα εντάξουν στις ρυθμίσεις του νόμου 4014/2011 (Α΄ 209).

Με τις διατάξεις, αφενός αποδεσμεύονται όλες οι διαδικασίες σύναψης οιασδήποτε δικαιοπραξίας ακινήτου (βεβαιώσεις μηχανικού, περαίωση, κτλ) από την ολοσχερή εξόφληση του προστίμου και αφετέρου θα επιτρέπονται, χωρίς να είναι απαιτητή, η πλήρης εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου, πράξεις δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου όπως:

• Η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος,

• Η έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας,

• Η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης,

• Η έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013, από το πληροφοριακό σύστημα του Τ.Ε.Ε.

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται η τόνωση της δυναμικής εντάξεων στο νόμο και η ενίσχυση της κινητικότητας των διοικητικών πράξεων, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της οικοδομής και των εμπορικών χρήσεων.

Επίσης, με τις υπό ψήφιση ρυθμίσεις παρατείνεται η καταβολή όλων των δόσεων καταβολής του ειδικού προστίμου πράξεων υπαγωγής στο Ν.3843/2010 έως 31.01.2013.

Διευκρινίζεται βεβαίως, ότι σε περίπτωση μη αποπληρωμής του συνολικού προστίμου το κτίσμα για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, θα καθίσταται αυτοδικαίως αυθαίρετο.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε προσαρμόζεται το πληροφοριακό σύστημα σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ


Τελευταία Ενημέρωση στις Ιαν162013
 

ypekaΠαράταση προθεσμίας υπαγωγής στο Ν.4014/2011 (Έκδοση Υ.Α) - Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις:

Ο ν.4014/11 τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο 2011 και μεταξύ άλλων θεμάτων προβλέπει την ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με τη δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου, στην λογική της βιώσιμης πολεοδομικής ανάπτυξης, των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο νόμος, με την εφαρμογή του, πρέπει να χαράσσει μια «κόκκινη γραμμή» στην αυθαίρετη δόμηση, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική καταπολέμησή της στο μέλλον. Παράλληλα πρέπει να αποκατασταθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο εξαιτίας των υφιστάμενων πολεοδομικών υπερβάσεων, με τρόπο δίκαιο και σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 4 ερμηνευτικές εγκύκλιοι και έχουν υπάρξει νομοθετικές παρεμβάσεις μέσω 8 νεότερων νόμων.

Νέες ρυθμίσεις

1.     Μέσω Υπουργικής Απόφασης

Άμεσα χορηγείται παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μέχρι 31/01/2013 (Α΄φάση) και μέχρι 30/6/2013 (Β΄ φάση) λαμβανομένων υπόψη της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της βούλησης του ΥΠΕΚΑ να ωθήσει περισσότερους πολίτες στη ρύθμιση και τακτοποίηση των αυθαιρεσιών των ιδιοκτησιών τους.

2.     Μέσω νομοθετικής παρέμβασης

·       Για όσους πολίτες επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του προστίμου διατηρείται η έκπτωση 20% στο συνολικό ποσό του. Για όσους πολίτες επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως την 31η/01/2013 (σε παλιές και νέες δηλώσεις), παρέχεται έκπτωση 10% στο συνολικό ποσό. Αναστέλλεται μέχρι 31/01/2013 η απένταξη από τις ρυθμίσεις του νόμου καθώς και οι προσαυξήσεις για δηλώσεις που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

·       Επιτρέπεται η διενέργεια οιασδήποτε δικαιοπραξίας καθώς και η έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του προστίμου, αλλά ενός ποσοστού 30 % αυτού μέχρι 31/01/2013 (παλαιών και νέων δηλώσεων).

·       Δίνεται η δυνατότητα περαίωσης μέχρι 31/01/2013 με αποπληρωμή του εναπομείναντος ποσού όλων των εντάξεων που έγιναν με τον ν.3843/10 (τακτοποίηση Η/Χ και αλλαγών χρήσης) ανεξαρτήτως του ποσού του προστίμου που έχει καταβληθεί έως σήμερα.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Νοε202012
   

ypeka

Ένα βήμα πίσω στο θέμα της εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών αναγκάστηκε να κάνει τελικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, μετά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από βουλευτές όλων των κομμάτων -κυρίως από την περιφέρεια- να αποσυρθεί η ρύθμιση ή να γίνει πιο «light».

Έτσι προχώρησε σε μείωση των ποσοστών της εισφοράς για τα φωτοβολταϊκά, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, (αιολικά, βιοκαύσιμα, υδροηλεκτρικά κ.ά.) με την επιβολή ενός οριζόντιου ποσοστού 10%.
Ειδικότερα, τα ποσοστά εισφοράς στα φωτοβολταϊκά πέφτουν :
- Από το 35% στο 30% για τα φωτοβολταϊκά που τέθηκαν σε λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012, με ταρίφα που υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς, που αντιστοιχεί σε μήνα προγενέστερο του Φεβρουαρίου 2012.
- Από το 29% στο 27% για τα φωτοβολταϊκά που τέθηκαν σε λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 με ταρίφα που αντιστοιχεί στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.
Διατηρείται ωστόσο το ποσοστό στο 25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεση τους έως και τις 31.12.2011, που αφορούν και την πλειοψηφία.
Στη σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο, επισημαίνει, παράλληλα, ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τράπεζες προσδοκώντας στη θετική ανταπόκρισή τους.

Πηγή: energypress

Τελευταία Ενημέρωση στις Μαϊ082013
   

ypekaΈκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά σε τρεις κλίμακες, από 25% έως 35%, αναδρομικά από τον Ιούλιο και έως και τον Ιούνιο του 2014 προβλέπει για τον τομέα της ενέργειας το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ειδικότερα, η έκτακτη εισφορά για τα φωτοβολταϊκά κλιμακώνεται ως εξής, επί του τιμήματος πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας προ ΦΠΑ:

- 25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους έως 31.12.2011.
- 35% για τους σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται με τις υψηλές τιμές που ίσχυαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.
- 29% για τους σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται με τις τιμές που ίσχυσαν στο διάστημα, μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και  9 Αυγούστου 2012.
Δεν επιβάλλεται εισφορά στα φωτοβολταϊκά που πουλάνε την ενέργεια με τις νέες μειωμένες τιμές που θεσπίστηκαν και ισχύουν από τις 10 Αυγούστου 2012 καθώς και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Η έκτακτη εισφορά ισχύει για δύο χρόνια, αναδρομικά από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής. Επίσης, μπορεί να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο με υπουργική απόφαση.
Από το ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι η εισφορά επιβάλλεται προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού αποζημίωσης των ανανεώσιμων πηγών, χωρίς να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές, δεδομένου ότι το σχετικό τέλος που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος ήδη αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 40% (από 5,43 σε 7,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα).
Παρά την αύξηση αυτή και τις λοιπές ρυθμίσεις που προηγήθηκαν το έλλειμμα του λογαριασμού από 190 εκατ. στο τέλος του 2011 αυξήθηκε σε 282,5 εκατ. τον Ιούνιο του 2012 και σε 330 εκατ. τον Αύγουστο λόγω της αλματώδους ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Πηγή: energypress

Τελευταία Ενημέρωση στις Μαϊ082013
   

rae logoΠράσινο φως για την άρση του «μπλόκου» για τα οικιακά φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο, έδωσε χθες η ολομέλεια της ΡΑΕ. Η ανεξάρτητη αρχή είχε στα χέρια της τα λεπτομερέστερα στοιχεία που ζήτησε από το διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, βάσει των οποίων η εικόνα στο δίκτυο της Πελοποννήσου επιτρέπει την άρση της απαγόρευσης. Θυμίζουμε ότι είναι η τρίτη φορά που έρχεται προς συζήτηση το θέμα στην ολομέλεια, με τις δύο προηγούμενες η απόφαση να είναι απορριπτική.

Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν άφηναν και ιδιαίτερα περιθώρια για διαφορετική απόφαση : το σύνολο εγκαταστάσεων σε στέγες που υπάγονται στο σχετικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ δεν ξεπερνά τα 4 Μεγαβάτ, όταν το όριο βάσει του οποίου κηρύχθηκε ο κορεσμός είναι 1900 MW. Από αυτά τα 1900 MW, που θεωρητικά είναι το όριο που αντέχει η Πελοπόννησος, τα έργα που βρίσκονται πραγματικά σε λειτουργία είναι περίπου 450MW δηλαδή περίπου το 30%.
Θυμίζουμε ότι το θέμα της άρσης του κορεσμού για τα οικιακά στην Πελοπόννησο είχε τεθεί τόσο από βουλευτές της περιοχής, όσο και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής στην Πελοπόννησο. Και αυτό γιατί το μπλοκάρισμα των στεγών είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, και μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρισκόταν αντιμέτωπος με το φάσμα της ανεργίας.

 

Πηγή: energypress

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Μαϊ082013