Αυγ262013

Ανοίγει το σύστημα για τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

ypekaΑνοίγει τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για την τακτοποίηση/νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Στον νέο νόμο (4178/2013) θα ενταχθούν όχι μόνο οι νέες περιπτώσεις τακτοποίησης αλλά υποχρεωτικά και όλες οι παλιές που είχαν προχωρήσει με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.
Αναγκαστικά λοιπόν όλοι οι ιδιοκτήτες των παλιών περιπτώσεων που έχουν κάνει υπαγωγή στον νόμο 4014/11, έχουν δηλαδή καταβάλει τουλάχιστον το παράβολο, οφείλουν να υποβάλουν εκ νέου, μέσω μηχανικού, αίτηση τακτοποίησης/νομιμοποίησης.


Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εξηγούν πως η νέα δήλωση είναι απαραίτητη, καθώς ο νέος νόμος περιέχει διατάξεις που δεν υπήρχαν στον παλαιό, όπως η θεσμοθέτηση κατηγοριών ανάλογα με το βάρος της αυθαιρεσίας.
Επίσης, υπάρχει η κατηγορία των μικροπαραβάσεων (πέργκολες, φούρνοι, διακοσμητικοί κρουνοί, μικροϋπερβάσεις στους εξώστες, υπέρβαση περιτοίχισης, αποθήκες κλπ), οι οποίες νομιμοποιούνται με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ, ανεξαρτήτων του αριθμού τους (ενώ ο παλαιός νόμος προέβλεπε την καταβολή του ποσού για κάθε κατασκευή).
Ακόμα, στις ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες ισχύουν μειωμένα πρόστιμα, υπάγονται τώρα περισσότερες κατηγορίες πολιτών, όπως οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.
Με τον νέο νόμο ακόμη, παρέχεται οριστική τακτοποίηση/νομιμοποίηση σε σχέση με τα 30 χρόνια που προέβλεπε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο.
Σημειώνεται, πως το ΥΠΕΚΑ προβέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού και επιστροφής χρημάτων, εφόσον προκύψει πως ο πολίτης έχει ήδη καταβάλει περισσότερα από όσα απαιτούνται με τη νέα ρύθμιση.
Αναμένεται να εκδοθεί απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Στ. Καλαφάτη, που θα ρυθμίζει όλα τα σχετικά θέματα.
Πάντως, στο σύστημα παραμένουν 172.572 δηλώσεις που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, χωρίς δηλαδή να έχει πληρωθεί κανένα ποσό. Αυτές θεωρούνται ως μη υποβληθείσες, οι πολίτες ξεκινούν από το μηδέν και καταθέτουν εξαρχής τη δήλωση και όλον τον φάκελο.
Ανάλογη πορεία θα ακολουθήσουν και οι περιπτώσεις τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων (άνω των 700.000) που ρυθμίστηκαν με τον νόμο 3843 του 2010 μέσω πολεοδομιών. Θα υπαχθούν στον νέο νόμο και ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβληθεί εκ νέου ο φάκελος.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε το νέο νόμο εδώ.

 

 

Πηγή: Έθνος

Τελευταία Ενημέρωση στις Αυγ262013