Μαϊ092013

Νέες ταρίφες στα φωτοβολταϊκά για να μειωθεί το έλλειμα

ypeka

Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά φωτοβολταϊκών την απόφαση που πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδώσει αυτή την εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ, ρυθμίζοντας έτσι εκ νέου τις εγγυημένες τιμές, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει η ΡΑΕ.
Γνώμονας για το υπουργείο είναι το αποδεκτό ύψος απόδοσης ( IRR) των φωτοβολταϊκών έργων, τη στιγμή που η ΡΑΕ έχει τοποθετήσει το μέγιστο ύψος αυτής στο 13% για τα φ/β σε στέγες και στο 10-12% για τα φ/β πάρκα. Κατά συνέπεια, αναμένεται να υιοθετηθούν αποφάσεις με τις οποίες θα πληγούν περισσότερο τα μεγάλα έργα, παρά τα μικρά, ενώ το υπουργείο θα συνυπολογίσει και την μείωση των τιμών στα φωτοβολταϊκά συστήματα, η οποία περιορίζει το κόστος των νέων επενδύσεων.


Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι νέες ταρίφες πιθανολογείται πως θα διαμορφωθούν στα 10-11 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα μεγάλης ισχύος έργα, σε 14-15 λεπτά για τα έργα κάτω από 100 KW και σε 17 λεπτά για τα συστήματα σε στέγες.
Στόχος της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ είναι να περιοριστεί μακροπρόθεσμα το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ. Άλλωστε, στο πιο πρόσφατο μηνιαίο δελτίο του, ο Λειτουργός της αγοράς φιλοξενεί ένα διάγραμμα στο οποίο δείχνει πως θα εξελιχθεί το έλλειμμα στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, στην περίπτωση που ληφθούν ορισμένα μέτρα, ή ακόμα και στην περίπτωση που τριπλασιαστεί το Τέλος ΑΠΕ. Στην τελευταία αυτή καμπύλη, φαίνεται πως το έλλειμμα όντως υποχωρεί, άρα εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν μέτρα αντίστοιχης ισχύος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πηγή: energia.gr

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Μαϊ092013